Tinggalkan jejak anda di sini....CikWanniey follow kembali...

Klik cni...

Thursday, February 17, 2011

Dalam DiLema

2 wasiat kpd tuan tanah

http://www.cute-smiley.com Hi..Assalamualaikum...

Dah lama aku keseorngan tnpa Laptop.... Cian laptop lama nk jual dah call org 2 mai ambik tp xsampai skrg xmuncul2 lh...dpt 200-300 pun okla tuk topup duit nk beli laptop baru...Rindunye nak ada laptop balik...mmg dalam perancangan nk beli 1 tp dilema jgk nk beli brand apa n kena cukup duit dulu la...bru intai-intai laptop apa yg ok...yg penting nk yg tahan lama mcm acer aku dulu...http://www.cute-smiley.com

Rasanye nk cari Acer or Dell ja...brand 2 je yg nmpak sikit ketahanannye... ketahanan brg itu sgt2la penting dalam idup aku sbb aku ni adala org yg sgt lemah gemalai so kdg2 bl nk cpt main campak je brg tp aku tetap mencari port yg sgt2 lembut spt atas tilam or sofa...lembut kan?? Tp kelembutan tempat 2 kdg2 membuatkan brg yg aku campak melatun2 n last tau x ke mana brg 2 landing?? jawapannye mmg tmpat yg paling-paling lembutla 'lantai'..Rasanye mcm aku nk Dell Vostro-3500...sbb salah 1 nye color merah...cantik2..suka...


Benda kedua lepas laptop adalah Broadband...sebelum ni dah ada clcm broadband tp menguji kesabaran aku btul...rasa-rasanye kura-kura lg laju dari broadband aku.... mmgla umah aku ada line clcm tp 3G xde la plak..setakat harap line yg tak seberapa 2 mmg smpai bila pun aku nk on9 kena bercinta dulu la..Tp bab broadband aku dah decide nk gunakan Maxis lgpun kwsn umah aku dah maju dah ada 3G Maxis...

http://www.cute-smiley.com

Segelas Susu Setulus Budi

2 wasiat kpd tuan tanah

Di suatu hari di musim bunga seorang pengembara sedang menikmati pemandangan indah di sepanjang perjalanannya. Sudah beberapa jam si pengembara berjalan kaki memerhatikan pemandangan indah di kawasan perkampungan itu. Bunga-bungaan sedang mekar, unggas dan serangga yang berterbangan ke sana dan serata halaman rumah yang cantik dihiasi kuntuman bunga amat menarik perhatian pengembara muda itu.


Tetapi perjalanan yang jauh dan matahari yang semakin terik menyebabkan pemuda yang cintakan keindahan alam itu mula berasa letih. Tekaknya kering, sedangkan pengembaraannya masih panjang lagi.


Dalam keletihan itu, dia ternampak rumah kecil di sebuah ladang di tepi jalan yang dia susuri iutu. Dia lantas memutuskan untuk singgah sebentar di situ. Setelah mengetuk pintu beberapa kali, pintu akhirnya dibuka oleh seorang budak perempuan yang sungguh comel.


Pemuda itu menceritakan yang dia sedang mengembara, perjalanannya masih jauh dan dia merasa terlalu dahaga dek panas terik sepanjang perjalanan. Dia amat berharap budak perempuan itu dapat memberikannya segelas air. Budak perempuan itu meminta diri dan bergegas ke dapur. Dia kembali semula mendapatkan pemuda tersebut bersama segelas susu. Dia bukan sekadar membawa air tetapi segelas susu!


Dia merasakan pemuda tersebut bukan sekadar dahaga tetapi juga memerlukan tenaga untuk meneruskan pengembaraannya.


“Berapa harga susu ini?” tanya pemuda itu selepas menghabiskan susu tersebut.


Jawab budak perempuan itu, “Oh, percuma! Tak perlu bayar. Emak dan ayah telah mengajar saya supaya jangan meminta sebarang balasan terhadap apa juga kebaikan yang kita lakukan”tutur anak comel itu teratur dan penuh sopan.


Pengembara muda itu tersentuh hati dengan jawapan tersebut. “Kalau begitu, saya hanya dapat mengucapkan terima kasih sahaja,”kata pemuda tersebut, disambut oleh budak perempuan itu dengan senyuman dan anggukan.


Sifat mulia budak perempuan itu memberikan kesan yang mendalam kepada pemuda yang berkenaan. Kejujuran budak itu dan keengganannya menerima sebarang bayaran, walaupun dirinya sendiri miskin, sering saja bermain dalam fikiran pemuda tersebut.


Tahun berganti, budak perempuan itu yang kini berusia 20-an, diserang penyakit kronik. Dia dihantar ke sebuah hospital terkenal di tengah kota untuk diperiksa oleh doktor pakar dan seterusnya menjalani pembedahan. Seorang doktor dipanggil.


Sejurus melihat wajah gadis itu dan alamat tempat tinggalnya, doktor itu segera terkenang saat dia meneguk segelas susu suatu ketika dahulu. Tidak lain tidak bukan, inilah budak perempuan yang pernah memberinya segelas susu dan kemudiannya berkata,” Emak dan ayah telah mengajar saya supaya jangan meminta sebarang balasan terhadap apa juga kebaikan yang kita lakukan,”


Kini masanya untuk membalas jasa. Doktor itu melakukan segala yang terdaya untuk menyelamatkan gadis tersebut. Si gadis ditempatkan di wad untuk beberapa lama. Pembedahan dilakukan dan penyakit gadis berkenaan berjaya diubati.


Kini bayaran perlu dikenakan kepadanya. Bil rawatan ditunjukkan kepada doktor itu untuk pengesahan. Doktor tersebut menyelaknya sehelai demi sehelai. Dia memerhatikan setiap angka yang tercatat pada bil tersebut, kemudian menulis sesuatu di bucu helaian terakhirnya. Setelah itu dia menurunkan tandatangannya. Bil itu dihantar ke alamat yang tertera, iaitu sebuah rumah kecil di pinggir ladang.


Gadis tersebut menggeletar sebaik menerima bil tersebut. Helaian demi helaian dibeleknya, ternyata jumlahnya terlalu besar. Dia tidak mampu membayarnya. Walau si gadis bekerja sepanjang hayat sekalipun, belum tentu dia dapat membayar bil yang dikenakan itu.


Jumlah-jumlah yang menakutkan terus terpapar, hinggalah ke helaian terakhir apabila si gadis membaca satu catatan ringkas di bucunya. Tulisan itu berbunyi…


“Sudah DiBayar Dengan SeGelas Susu.” - Dr Howard Kelly-Artikel ini adalah pengalaman sebenar Dr Howard Kelly (1858-1943), salah seorang daripada empat doktor yang mengasaskan Universiti John Hopkins, Amerika Syarikat. http://www.cute-smiley.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...